Bedrijfsgeschiedenis

Omnibeton is een familiale KMO, gevestigd in Hasselt, die meer dan 70 jaar actief is in de productie van geprefabriceerde betonelementen.  omnibeton behoort tot een groep van zes bedrijven.

Door de geschiedenis van omnibeton loopt een rode draad van innovatie en investeren.

De fabriek in Hasselt werd stelselmatig uitgebreid en voorzien van de modernste uitrusting.

Bij de start van de onderneming , begin jaren vijftig van de vorige eeuw, lag het accent van het productengamma vooral op boordstenen , stoeptegels, betonbuizen, klinkers en welfsels.  Specialisatie in boordstenen en buizen drong zich op in de jaren zestig.

Al vlug werd dit uitgebreid in de jaren zeventig met een assortiment van innovatieve grachtelementen (door het speciale verbindingssysteem), veiligheidsboordstenen en niche maatproducten zoals keerwanden, kokers, buizen, immitatie boordstenen van blauwe steen, ... Er werd tevens samengewerkt met andere partners om de meest moderne fabriek voor gewapende buizen van België te bouwen..

In de crisisjaren tachtig werd om te overleven strategisch gekozen om de  bestaande productiecapaciteit maximaal te laten renderen, de investeringen on hold te zetten en forse besparingen door te voeren.  Door een totaal andere vorm van kostprijsberekening werd gezocht naar een winstmaximalisatie per productielijn.  Ten gevolge van aangepaste prijzen werden sommige producten afgestoten en andere producten meer gemaakt.  De financiële basis van de herstart werd gemaakt.  Einde jaren tachtig werd een nieuwe fabriek in Ans gebouwd.

In de jaren negentig werd er binnen de groep waartoe omnibeton behoort, gediversifieerd naar totaal andere markten.  Er kwamen vier ondernemingen bij. Eén apotheek werd gesticht en een andere werd overgenomen. De vastgoedvennootschap ‘Peeters Vastgoed’ werd opgericht en de firma ‘de bouwmeester’ werd opgericht om voor derden te bouwen als promotor.

In het eerste decennium van 2000 werd technologie ingekocht van het Oostenrijkse Delta Bloc® en werd in dit kader gestart met de productie en verkoop van het innovatieve en hoogwaardige veiligheidsboordsysteem dat deze firma ontwikkelde in het kader van de aangepaste europese normering.  Een gelijkaardige operatie werd afgerond met, het eveneens Oostenrijkse, Betonwerke Rieder.  Deze keer voor de fabricatie en commercialisatie van een breed gamma geluidswerende wanden bekleed met Faseton hoogabsorberende houtvezelbeton.  Er werd tot slot zeer fors geïnvesteerd in een nieuwe markt, nl. de verhuurmarkt voor veiligheidsboordstenen.  De eerste stappen werden ook gezet om de Nederlandse markt voor het Delta Bloc® systeem aan te boren.

De Delta Bloc® veiligheidsboordsystemen (permanente en tijdelijke constructies) staan vandaag  in voor een belangrijk deel van het zakencijfer van omnibeton. Ook Faseton heeft een grote impact. De accentverschuiving en de innovatie worden hier geïllustreerd.  We maakten i.p.v. beton een veiligheidssysteem.

De afgelopen 25 jaar werd consequent een hoog investeringsritme aangehouden. Zowel de bureelaccommodatie als het grootste deel van de productiehallen werden volledig vernieuwd en aangepast aan de huidige noden. De betoncentrale werd vervangen door een nieuwe computergestuurde moderne installatie en de infrastructuur werd uitgebreid met een nieuwe productiehal en de realisatie van volledig nieuwe sociale ruimtes. De cijfermatig grootste investering (helft van het vast actief) werd gedaan in voorraad van Delta Blocs® voor de huurmarkt. Intussen werd de laatste  “oude” productiehal volledig aangepast en is de fabriek  klaar voor een nieuwe veeleisende toekomst.